Historia

Rauman Seudun Pyöräilijät ry. on perustettu vuonna 7.5.1950. Seuran perustajäseninä toimivat veljekset Leo ja Muisto Laine Vermuntilasta. Miehet tunnetaan nykyisin menestyvien yritysten toimitusjohtajina Raumalla, Leo Lokari tuotteen perustajana ja Muisto LaiMu on perustajana.

 

RSP:n historiaan mahtuu hienoja menestyksen vuosia ja ehkä aktiivisin kausi jaksottuu vuosiin 1987-2000.

Noina vuosina seurassa oli melkein vuosittain parikymmentä aktiivikuskia ja omia kisoja piirikunnallisella ja kansallisella tasolla järjestettiin vuosittain.

SM-kisoissa menestyneitä ajajia seuralla on useita koko historiansa aikana: 1950- luvun menestyjiä olivat Leo Laine, Muisto Laine ja Antti Kallio. 1960- luku oli hiljaisempaa, mutta Jukka Ajomo aloitti uuden menestyksen vuosikymmenen lopulla ja hänen uransa jatkui aina 1990- luvun alkuun. Jukka menestyi sekä maantie- että tempokuskina useissa SM- kisoissa. Kauko Knuutila edusti seuraa kaksi eri jaksoa ja jälkimmäisellä 1990-luvulla hän saavutti melkein vuosittain SM- ja EM- tasolla kultaa sarjoissa M50, M55 ja M60. 1980- ja 1990- luvun menestyjiin kuuluvat myös Markus Kaarto, Jarmo Hakanen ja Mika Pihkoluoma joka polkee Seurassa edelleen hyvin menestyksekkäästi.


RSP:ssä toimi myös Triathlonjaosto 1980-luvulla, jolloin laji rantautui Suomeen. Aktiivisimpia lajin harrastajia ensimmäisinä vuosina olivat veljekset Rainer ja Pauli Lehti ja Jorma Virtanen sekä myöhemmin Juha-Matti Hoikkala, Minna Pihala ja Mika Pihkoluoma. Vuonna 2009 triathlon on taas erillisenä jaostona.

 

 

Menestyneimmät pyöräilijät menneiltä vuosilta

 

RSP:n menestyneimmät pyöräilijät -80 ja -90 luvulla olivat silloin M-50 ja M-60 luokassa ajanut Kauko Knuutila joka saavutti urallan kaksitoista Suomen mestaruutta pääasiassa Tempo ajoissa mutta tuli muutama maantiemestaruuskin. Lisäksi Kauko saavutti kuusi Pohjoimaiden mestaruutta joista viisi Tempo ajosta ja yksi maantiemestaruus.

Kaukon vaimo Hellä Knuutila polki samoilla vuosikymmenillä mestaruukisia SM- ja PM- kilpailuissa. RSP:n Jukka Ajomo sai yhteensä 3 SM-hopeaa maantie- ja tempokisoissa 80-luvulla.

 

 

2000 luku

Seuran toiminta hiipui vuosituhannen alussa, mutta kansallisella-ja ikäkausi- SM-tasolla RSP:llä on kuitenkin ollut koko 2000-luvun edustusta; mm. Mika Pihkoluoma.

2009-2010 seuran toiminta ja jäsenmäärä kääntyi voimakkaaseen kasvuun; kilpailutoiminta laajeni ja monipuolistui, RSP on ollut edustettuna laajalti ISM- ja kansallisissa pyöräkisoissa, triathlonissa, triathlonin sivulajeissa ja tietenkin aluekilpailuissa.

Sanna Juujärvi on voittanut SM-kultaa ja useita mitaleja N 40 sarjassa. Timo Torpo voitti myös M40-sarjan SM-kultaa.

Triathlonliiton SM-kilpailuissa mitaleja ovat saavuttaneet Mika Pihkoluoma, Ilkka Varis ja Kari Salo

Muutama vuosi sitten seura sai vuosituhannen ensimmäisen elite-kuskinsa; Henri Salon, joka voitti M 23 SM-pronssia RSP:n väreissä sekä seuraavana vuonna Henri voitti kansallisen Maantie Cupin.

Myös Aki Sund, Janne Pohjalainen sekä Jani Hujanen ovat edustaneet seuraa elite-luokassa.

Maalis-huhtikuussa seuran värit ovat olleet joka kevät esillä myös Mallorcalla.

Kilpailutoiminnan lisäksi myös kuntopyöräily on nostanut päätään; viikottain on ajettu kuntoilijoille sopivia yhteislenkkejä, sekä talvella seuran spinning-vuorot ovat pyörineet Kunto-Sumpussa. Kuntopyöräily on toiminut myös"ponnahduslautana" kilpapyöräilyyn.

Ilkka Varis PJ